Website door Ruben Meibergen ©
Hover this!

Informatie

Sportklimmen is een van de snelstgroeiende recreatieve activiteiten in de wereld. Eén van de redenen hiervoor is het bestaan van de kunstmatige klimwand.

Klimcentra bieden nieuwe klimmers een veilige en gecontroleerde omgeving om snel de nodige technieken te leren - zekeren, touwtechniek, materiaalkennis en klimbewegingen. En voor gevorderde klimmers is het dé manier om bezig te kunnen zijn met klimmen zonder daarvoor honderden kilometers te hoeven reizen.

Wat is sportklimmen?

Sportklimmen is, met gebruik van je hele lichaam, maar met name je handen en voeten, een stijl obstakel, zoals een klimmuur, een boulder of rotswand beklimmen. Te beoefenen puur voor de lol of als serieuze sport. Klimmen is niet moeilijk om te leren. Het is wel een bezigheid waar je je hoofd bij moet houden. Er is altijd een kans op een gevaarlijke situatie waarbij het van groot belang is om verantwoordelijkheid te kunnen nemen en vaardig te zijn. In onze cursussen leer je hoe je veilig moet klimmen. Je leert omgaan met klimmateriaal zoals touw, gordels, carabiners, tubers, etc. Goed kunnen omgaan met dit materiaal is een voorwaarde die wij serieus nemen… omdat het een voorwaarde is voor veel klimplezier! Er wacht een team van deskundige kliminstructeurs op u bij Monte Cervino. Kom eens langs, gewoon om te kijken, of schrijf je gelijk in voor een kennismakingscursus en daag jezelf uit!

Leer veilig klimmen

Een verstandige klimmer stelt veiligheid voorop. Bij het klimmen ben je verantwoordelijk voor jezelf én voor elkaar. We willen je niet bang maken, maar soms gebeurt er wel eens een ongeluk. Elke keer is dat te wijten aan onachtzaamheid van klimmers: een knoop die niet goed zit, een gordel die niet doorgestoken is, een zekeraar die niet op let.. Weet waar je mee bezig bent. 

En het materiaal dan? Is dat wel veilig?

Een klimtouw is sterk genoeg om een olifant kunnen dragen. Binnen in de klimhal heb je niet te maken met weersomstandigheden die je materiaal doen slijten, of rotsen die los raken en touwen die over scherpe randen schuren. Dus, daar hoef je je geen zorgen over te maken. De touwen worden regelmatig vervangen en de kettingen regelmatig gecheckt.

En de buitenkant?

De buitenwand van Monte Cervino is van beton gemaakt. Deze staat het hele jaar bloot aan onze Hollandse weersomstandigheden. Wij lopen de berg regelmatig na op bijv. losgevroren stukjes, maar toch raden wij iedereen aan om buiten een bergsporthelm te dragen, wie weet hebben we wat over het hoofd gezien. Meld dit in ieder geval snel binnen aan de bar.

Klimroutes

In Monte Cervino bouwen onze bouwers regelmatig nieuwe routes. Elke route krijgt een gradatie toegewezen door de routebouwer. Soms vraagt de routebouwer de mening van klimmers.

Klimpartners

Indoor klimmen gebeurt met z’n tweeën of meer, al kun je ook boulderen, wat óók klimmen is, maar dan niet zo hoog. Dit kun je eventueel in je eentje doen, al is het wel aan te raden om een spotter te hebben. Als klimpartners controleer je elkaar, je zekert elkaar, je geeft elkaar tips, en je hebt klimplezier.